Licentie-aanbod

TTO Flanders geeft toegang tot de nieuwste technologieën en uitvindingen van de Vlaamse universiteiten en hun geassocieerde hogescholen. Voor het volledige aanbod aan octrooien kan je terecht op het FRIS onderzoeksportaal van de Vlaamse overheid.

Naar het FRIS onderzoeksportaal

Hier lichten we er alvast 10 recente licenties uit.

APCAD, een nieuwe methode voor detectie van het volledige spectrum van chromosoomafwijkingen in pre-implantatie embryo's

Chromosoomafwijkingen komen zeer vaak voor in vroege menselijke IVF-embryo's en worden beschouwd als de belangrijkste oorzaak van implantatiefalen en miskraam. Huidige detectiemethoden kunnen niet het volledige spectrum van chromosoomafwijkingen vastleggen, of vereisen DNA van familieleden, wat brede toepassing bemoeilijkt. APCAD biedt een innovatieve oplossing door chromosoomaantal (CN) te combineren met de proportie maternale kopieën (%Mat). Zo detecteert APCAD nauwkeurig het volledige spectrum van chromosoomafwijkingen zonder DNA van verwanten, wat de methode efficiënter en betrouwbaarder maakt voor embryoselectie.

VUB Gezondheidszorg

Op serum gebaseerde analyse van chronische systemische ontstekingen

Systemische ontstekingen op een laag niveau worden geassocieerd met een verhoogde incidentie van ontstekingsgerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten (HVZ), auto-immuunziekten, depressiestoornissen of obesitas-gerelateerde stofwisselingsziekten,…. pCRP is een bekende diagnostische marker voor ontstekingen en infecties en is tot op zekere hoogte in verband gebracht met veel van de met ontstekingen geassocieerde ziekten. Onlangs werd echter duidelijk dat een monomere CRP-isovorm de uitgesproken pro-inflammatoire isovorm van CRP is in plaats van de bekende pentamere pCRP.

Universiteit Hasselt Gezondheidszorg

Peptide-gebaseerde hydrogels als platform voor medicijnafgifte

Huidige behandelingen voor chronische ziekten, zoals opioïden, hebben een korte werkingsduur en vereisen hoge doseringen, wat bijwerkingen en therapieontrouw vergroot. De VUB-onderzoeksgroep Organische Chemie (ORGC) ontwikkelde een injecteerbare, thixotrope peptide-hydrogel die snel herstelt en geneesmiddelen langdurig vrijgeeft. Dit vermindert het aantal toedieningen en bijwerkingen. De hydrogel is biocompatibel, eenvoudig te synthetiseren en kan diverse therapeutische stoffen, zoals eiwitten en morfine, effectief inkapselen. Dankzij deze eigenschappen is het breed inzetbaar in de geneeskunde en weefseltechnologie.

VUB Gezondheidszorg

Draagbare patch voor tumorescentiemeting

Impotentie, of erectiestoornissen bij mannen (ED), wordt gedefinieerd als het onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor geslachtsgemeenschap. Wereldwijd heeft ongeveer 50% van alle mannen boven de 50 jaar last van ED. Onze intern ontwikkelde smart patch maakt een continue kwaliteitsbeoordeling van de stijfheid en/of tumescentie van een penis mogelijk tijdens een penis opzwellende gebeurtenis. Het apparaat zou in eerste instantie mensen helpen die voortdurend of met tussenpozen geen erectie kunnen krijgen of behouden voor bevredigende seksuele penetratie, en dus lijden aan ED.

Universiteit Hasselt Materialen & Chemie

Berekening van logistieke ketenkosten voor interstedelijk en stedelijk transport

De Universiteit van Antwerpen (TPR) heeft geavanceerde instrumenten ontwikkeld voor het berekenen van kosten in de logistieke keten voor interstedelijk en stedelijk transport. Met deze technologie kunnen bedrijven zien welke vervoerswijze of combinatie van vervoerswijzen het meest kostenefficiënt is, zowel vanuit operationeel oogpunt als vanuit een maatschappelijk perspectief.

Universiteit Antwerpen Andere

Een chimeer endolysine voor de bestrijding van streptokokken-mastitis bij runderen

Mastitis bij runderen, een ontsteking van de uier van de koe die meestal wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, is economisch gezien de belangrijkste ziekte die melkvee treft. Bacteriofaag-afgeleide endolysinen ("enzy-biotica") krijgen steeds meer aandacht vanwege hun specificiteit, hoge dodingsefficiëntie, laag risico op ontwikkeling van resistentie en snelle afbraak in het milieu. We hebben een nieuw en krachtig endolysine, NC5, ontwikkeld. NC5 heeft het potentieel om AMR-streptokokken te doden, ook in rauwe melk, de bacteriële doding te versnellen, intracellulaire streptokokken te doden en door streptokokken gevormde biofilms te vernietigen.

Universiteit Gent Voeding & Landbouw

Veilige, effectieve orale antiparasitica tegen protozoaire infecties

De huidige antiprotozoaire behandelingen tegen protozoaire infecties zijn vaak ineffectief, vereisen een suboptimale toedieningsroute, leiden tot toenemende resistentie en er is bezorgdheid over hun toxiciteit (direct en indirect). Daarom zijn er nieuwe behandelingsopties nodig voor de behandeling van een grote verscheidenheid van protozoaire infecties. We hebben een purine nucleoside platform ontwikkeld in het Laboratorium voor Medicinale Chemie (Universiteit Gent), gebaseerd op bekende en nieuwe suiker- en purine ring scaffolds. We hebben aangetoond dat de analogen kunnen werken als antiprotozoaire middelen (voornamelijk tegen trypanosomen, maar ook tegen andere protozoa).

Universiteit Gent Voeding & Landbouw

Methode voor de productie van 'Giant Unilamellar Vesicles' (GUV's)

We bieden een innovatieve techniek aan voor de productie van Giant Unilamellar Vesicles (GUV's) via druppelmicrofluïdica. De geproduceerde GUV's zijn potentieel toepasbaar in veel verschillende gebieden, zoals complexe toedieningsapparaten voor medicijnen, synthetische cellen en biologische sensoren.

KU Leuven

Het herbestemmen van tigecycline voor de behandeling van metastatisch uveaal melanoom

We stellen een mogelijkheid voor om tigecycline te herbestemmen ('repurposing') voor gemetastaseerd uveaal melanoom, een weesindicatie in de oncologie met een grote onvervulde klinische behoefte. Tigecycline is een veilig, klinisch goedgekeurd, niet meer gepatenteerd glycylcycline antibioticum. We zijn op zoek naar een partner om deze mogelijkheid verder klinisch te onderzoeken en te ontwikkelen.

KU Leuven
Blijf op de hoogte van onze nieuwste technologieën