Licentie-aanbod

Draagbare patch voor tumorescentiemeting

Impotentie, of erectiestoornissen bij mannen (ED), wordt gedefinieerd als het onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor geslachtsgemeenschap. Wereldwijd heeft ongeveer 50% van alle mannen boven de 50 jaar last van ED.

Onze intern ontwikkelde smart patch maakt een continue kwaliteitsbeoordeling van de stijfheid en/of tumescentie van een penis mogelijk tijdens een penis opzwellende gebeurtenis. Het apparaat zou in eerste instantie mensen helpen die voortdurend of met tussenpozen geen erectie kunnen krijgen of behouden voor bevredigende seksuele penetratie, en dus lijden aan ED.

STATE-OF-THE-ART

Tegenwoordig bestaan er enkele meettechnieken om ED te monitoren. Dit gebeurt door subjectieve vragenlijsten. Als 'draagbaar' apparaat is de Rigiscan® het meest bekend. Hoewel het het eerste echte niet-invasieve en gestandaardiseerde instrument is om de erectiele functie bij mannen te evalueren, wordt het tot nu toe zelden gebruikt in de praktijk vanwege verschillende problemen: pijnlijke cyclische samentrekking van de lussen, loskoppeling van de lussen, blokkering van de motor binnenin, lage kwaliteit slaap (REM), ... wat resulteert in metingen van lage kwaliteit.

TECHNOLOGIE

Onze voorgestelde slimme patch is een gezamenlijke ontwikkeling van onderzoekers aan het instituut voor materiaalwetenschappen van de Universiteit Hasselt (IMO-IMOMEC) en het Limburg Clinical Research Center (LCRC), een structurele samenwerking tussen de Universiteit Hasselt, het Jessa Ziekenhuis (Hasselt) en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL, Genk). Met behulp van een intern ontwikkelde flexibele en rekbare rekstrook kunnen zowel de tumescentie als de stijfheid van de penis continu gemonitord worden, waardoor betrouwbare gegevens gegenereerd worden. De op silicium gebaseerde sensor is gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik en pakt de huidige conventionele problemen van bestaande methoden om ED te beoordelen aan. Door het gebruik van geavanceerde communicatietechnologie heeft de uroloog snel toegang tot de verkregen gegevens.

ONS ONDERZOEK EN ONZE ONTWIKKELING

Het technologiegereedheidsniveau van de slimme patch bevindt zich momenteel op TRL 4, wat betekent dat onderzoekers experimenteel bewijs hebben van de technologie die is gevalideerd in een laboratoriumomgeving. Eerst werden individuele op siliconen gebaseerde rekstrookjes getest en gekalibreerd in het lab om de eigenschappen van de patch te onderzoeken, zoals elasticiteit, meetfactor, gevoeligheid, enz. Vervolgens werd een combinatie van twee siliconen rekstrookjes gebruikt om de stijfheid en tumescentie van een kunstpenis te beoordelen. De stijfheid en tumescentie van de kunstpenis kunnen worden veranderd met behulp van hydrostatische druk. Deze metingen worden gebruikt om de meest geschikte vormfactor van de patch, dikte en andere materiaaleigenschappen te bepalen naast de invloeden op gevoeligheid, reproduceerbaarheid, interpatchvariabiliteit enz. De sensoren op siliconenbasis worden ontwikkeld in een parallel project en maken geen deel uit van dit technologieaanbod.

Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor de eerste pilotstudie in de urologenpraktijk, waar de slimme patches onder gecontroleerde omstandigheden zullen worden gevalideerd op echte, levende personen. De resultaten van deze tests zullen worden gebruikt ter voorbereiding op een grotere klinische validatie om de mogelijkheden van de patches en de bijbehorende technologie verder te valideren en te verkennen.

ONS UNIEKE AANBOD VOOR U

We zijn op zoek naar strategische partners om verder te komen met de vertaling van deze technologie naar de markt. Door gebruik te maken van uw ervaring en expertise in uw sector, willen we samen met u onderzoeken welke impact onze activiteiten zouden kunnen hebben op uw business case of toepassing. Op deze manier willen we vaststellen hoe een aanpassing van onze aanpak de aantrekkelijkheid voor de klant en het marktaandeel, de interne verwerking of de processen in de toeleveringsketen zou kunnen beïnvloeden. In wezen willen we weten hoe onze technologie en aanpak voor het verzamelen en vergelijken van gegevens over smart patches voor ED-monitoring, waarvoor patent is aangevraagd, u zouden kunnen helpen uw omzet te verhogen.

Octrooiaanvraag beschikbaar voor licentiëring: WO2021032879 A1.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe technologieën