Licentie-aanbod

Op serum gebaseerde analyse van chronische systemische ontstekingen

Systemische ontstekingen op een laag niveau worden geassocieerd met een verhoogde incidentie van ontstekingsgerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten (HVZ), auto-immuunziekten, depressiestoornissen of obesitas-gerelateerde stofwisselingsziekten,…. pCRP is een bekende diagnostische marker voor ontstekingen en infecties en is tot op zekere hoogte in verband gebracht met veel van de met ontstekingen geassocieerde ziekten. Onlangs werd echter duidelijk dat een monomere CRP-isovorm de uitgesproken pro-inflammatoire isovorm van CRP is in plaats van de bekende pentamere pCRP.

mCRP is moeilijk te meten in een achtergrond van pCRP in serum van patiënten die lijden aan systemische ontsteking. Tot nu toe waren er geen affiniteitsmoleculen beschikbaar die specifiek mCRP in een pCRP-achtergrond kunnen meten.

UHasselt-onderzoekers hebben affiniteitsmoleculen ontdekt die specifiek binden aan de menselijke mCRP-isovorm en deze moleculen kunnen patiënten met hoge pCRP-serumwaarden onderscheiden van hoge mCRP-serumniveaus. Ze ontwikkelden een onderzoeksdiagnostische test, selectief voor mCRP. Deze test belooft van belangrijke waarde te zijn bij de diagnose, prognose of therapierespons bij chronische systemische ontstekingen.

OVERTUIGENDE RESULTATEN

De UHasselt ontdekte dat affiniteitsmoleculen werden toegepast in een ELISA-gebaseerde test op cohorten van patiënten die lijden aan verschillende ontstekingsgerelateerde ziekten.

Er werden zeer significante correlaties van verhoogde mCRP-niveaus gedetecteerd voor serumcohorten van

° Reumatoïde artritis (n=30; p = 1,5 10-5 )
° Ernstige depressiestoornis (n = 35; p = 2,7 10-5)
° Patiënten met klinisch stabiele COPD (n= 39; p<0,001)
° Patiënten met obesitas (n = 28; p = 0,018)

BELANGRIJKSTE EIGENSCHAPPEN EN VOORDELEN

Diagnostische waarde van een ontstekingsbiomarker, aangetoond in 4 onafhankelijke cohorten en 4 verschillende ziekte-indicaties (n=132).

Onderzoek ELISA vertaald naar ELISA test voor mCRP in serum.

Mogelijkheid om vroege systemische ontstekingen te detecteren en therapeutisch succes te monitoren.

Universiteit Hasselt heeft een sterke IP-bescherming voor de diagnostische mCRP-kit.

MARKTPOTENTIEEL

CRP is een acute fase reactant die verhoogd wordt als reactie op een breed scala aan acute en chronische ontstekingsprikkels.

De CAGR van CRP-diagnostiek bedraagt ​​1,3%, deels als gevolg van de toenemende last van chronische/inflammatoire ziekten, waarbij CVD het grootste aandeel voor zijn rekening neemt.

De werkelijke omzet voor CRP-testen wordt geschat op 1,77 miljard dollar in 2025.

De huidige CRP-diagnostiek is echter gebaseerd op pCRP-testen. Met behulp van de UHasselt-affiniteitsmoleculen in een mCRP-test presenteren we een adequatere marker voor chronische systemische (vroege) ontstekingen.

UITSTEKENDE KANS

Er is een octrooiaanvraag beschikbaar voor licentieverlening.

UHasselt zoekt geïnteresseerden om de verdere validatie en ontwikkeling (eventueel in samenwerking) en commercialisering te voltooien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe technologieën