Licentie-aanbod

Veilige, effectieve orale antiparasitica tegen protozoaire infecties

Achtergrond

De huidige antiprotozoaire behandelingen zijn vaak ineffectief, vereisen een suboptimale toedieningsroute, leiden tot toenemende resistentie en er is bezorgdheid over hun toxiciteit (direct en indirect). Daarom zijn er nieuwe behandelingsopties nodig voor de behandeling van een grote verscheidenheid van protozoaire infecties.

Protozoa zijn niet in staat om purines de novo te synthetiseren en vertrouwen uitsluitend op de opname en interconversie van de gastheer, waardoor purine nucleoside analogen een potentiële bron zijn van antiprotozoaire middelen.

Doelmarkt voor kalkoenen

De incidentie en ernst van uitbraken van histomoniasis bij kalkoenen neemt toe in de EU en de VS. Histomoniasis leidt tot een hoge morbiditeit en mortaliteit bij kalkoenen, soms bijna bij 100 % van een populatie. In 2015 werden 233 miljoen kalkoenen gehouden in de VS, wat resulteerde in ongeveer 5,7 miljard dollar aan inkomsten. De gemiddelde stal bevat ongeveer 20.000 dieren.

Hoewel de ziekte bij kippen minder ernstig is, dragen kippen in belangrijke mate bij aan de verspreiding van H. meleagridis naar ander pluimvee en ook naar wilde vogels. Deze ziekte vormt een ernstig en aanhoudend dierengezondheids- en welzijnsprobleem voor de pluimveepopulatie en dus voor een belangrijke sector van de pluimvee-industrie.

Er zijn momenteel geen toegelaten geneesmiddelen voor behandeling of preventie in de EU, terwijl nitarsone het enige product is dat door de FDA is goedgekeurd voor de preventie van histomoniasis.

Technologie

We hebben een purine nucleoside platform ontwikkeld in het Laboratorium voor Medicinale Chemie (Universiteit Gent), gebaseerd op bekende en nieuwe suiker- en purine ring scaffolds. We hebben aangetoond dat de analogen kunnen werken als antiprotozoaire middelen (voornamelijk tegen trypanosomen, maar ook tegen andere protozoa).

Bovendien is de nucleosidechemie al uitgebreid gevalideerd op vlak van veiligheid bij antivirale indicaties in de menselijke geneeskunde.

Partners

We zoeken ontwikkelings- en marketingpartners die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van nucleoside analogen als antiparasitaire middelen tegen protozoaire infecties.

We kunnen een gerichte purine nucleoside bibliotheek aanbieden, die meer dan 600 verschillende nucleoside analogen bevat in 96-wells plaatformaat voor screeningdoeleinden.

Contact

Sven ARNOUTS

+32 495 707 334

Sven.Arnouts@UGent.be

Meer info

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe technologieën