Tijdens scotopische elektroretinografie moeten patiënten gedurende 20 minuten in absolute duisternis blijven. In geval van anesthesie is het verduisteren van de operatiekamer en bewakingsschermen niet haalbaar vanwege veiligheidskwesties. Met de nieuw ontwikkelde lichtafschermingsbox kan de ERG-meting onder veilige omstandigheden worden uitgevoerd en in overeenstemming met de richtlijnen van de International Society for Clinical Electrophysiology.
Elektroretinografie (ERG) is een oogheelkundige diagnostische techniek waarbij metingen worden gedaan van door flitsen geïnduceerde retinale reacties. De patiënt moet gedurende 20 minuten in absolute duisternis blijven voordat de ERG kan worden uitgevoerd. Voor sommige jonge patiënten is het ongemak van het in het donker zijn hoog, en in de praktijk worden deze patiënten verdoofd in een operatiekamer. Het verduisteren van de operatiekamer en bewakingsschermen is echter niet haalbaar vanwege veiligheidsproblemen. Daarom worden patiënten bedekt met een lichtafschermend materiaal om zoveel mogelijk licht tegen te houden. Volledige duisternis wordt echter nooit bereikt, en de procedure voldoet daarom niet aan de richtlijnen van de International Society for Clinical Electrophysiology.
Om de problemen met de huidige werkwijze te overwinnen, is een nieuw ontwikkelde lichtafschermingsbox gecreëerd. Deze box beschermt alleen de ogen, waardoor de patiënt in het donker kan blijven zonder de hele operatiekamer te verduisteren. Tegelijkertijd worden de oogarts en anesthesist niet gehinderd door duisternis bij het uitvoeren van de ERG. Voor het comfort van de patiënt en de controle van de anesthesieprocedure blijven mond en neus vrij. De box biedt voldoende ruimte voor de oogarts om de ERG met maximale efficiëntie en juistheid van de diagnose uit te voeren. Via een infraroodcamera binnenin de box, verbonden met een extern scherm, kan de oogarts de juiste manipulatie en positionering van de apparatuur verifiëren.
Partners waar we naar op zoek zijn Het apparaat is getest en geoptimaliseerd door artsen in het ziekenhuis. We bieden deze technologie nu aan andere ziekenhuizen aan, met UZA als referentie voor deze nieuwe diagnostiek.
Vind hier meer informatie en een video over de technologie.
De missie van de onderzoeksgroep Product Development van de Universiteit Antwerpen is het versterken van wetenschappelijke kennis die de ontwikkeling van innovatieve producten ter verbetering van het menselijk welzijn mogelijk maakt. De onderzoeksgroep streeft naar interdisciplinaire kennis die menselijke, technologische en economische inzichten combineert, met ontwerpmethoden en demonstratoren als resultaten. Dit om de ontwikkeling van innovatieve producten en productdiensten te stimuleren, met een focus op mensgericht ontwerp.
De oogheelkundeafdeling van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen biedt hoogwaardige diagnostische en therapeutische behandelingen op het gebied van het voorste segment, glaucoom, neuro-oftalmologie, oculoplastiek/orbita, oncologie, kinderoogheelkunde, retina en glasvocht.
Duik in het onderzoeksportaal en ontdek alle mogelijkheden.