Licentie-aanbod

BetaSCREEN, een uniek in vitro platform voor geneesmiddelscreening bij diabetes (VUB - Diabetes Research Center)

Met 382 miljoen getroffen mensen wereldwijd, waarvan 56 miljoen in Europa, is diabetes een belangrijk gezondheidsprobleem waarvoor preventieve en curatieve maatregelen nodig zijn. De voorkeursbehandeling is het behouden van de functionele massa van bètacellen en het herstellen ervan wanneer deze ontoereikend is.

Oplossing

In deze context heeft het Diabetes Research Center een high content screening platform (HSC) ontwikkeld om het effect van geneesmiddelverbindingen op celoverleving, proliferatie en functie te beoordelen. Het platform is gevalideerd voor primaire knaagdier-, varkens- en menselijke bètacellen, maar kan worden aangepast aan vrijwel elk celtype.

Competitieve voordelen

Deze unieke test heeft een hoge fysiologische relevantie en elimineert de nadelen die gepaard gaan met homogene, op cellysaten gebaseerde metabole tests, waardoor verbeterde kwantificering en betrouwbaarheid van resultaten mogelijk zijn. Als zodanig is het platform zeer voorspellend voor het effect van kandidaat-geneesmiddelen op in vivo regeneratie en toxiciteit van bètacellen.

BetaSCREEN is volledig ontwikkeld en gevalideerd voor implementatie in elk commercieel HCS-systeem en op elk moment in het geneesmiddelscreeningsproces met minimale aanpassing.

We zijn op zoek naar farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen die geïnteresseerd zijn in:

  • vroegstadium, in vitro screening voor potentiële geneesmiddelkandidaten in primaire bètacellen
  • leidende karakterisering voor toxiciteit en functionele tests
  • licentiëring van het platform voor interne implementatie

Patent details

Octrooiaanvraag door de Vrije Universiteit Brussel is in behandeling. "Screening assay for agents that influence beta cell number and/or phenotype" European priority application (11/2014, EP1297841A1), Inventors: D. Pipeleers, K. Hellemans, Z. Assefa, G. Stangé

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe technologieën