Nieuws

IOF-TTO Flanders event: Navigeren door innovatie en impact in een veranderende wereld

Organisatie

Op donderdag 16 november vond het jaarlijkse IOF-TTO Flanders-evenement plaats, waarbij een platform werd geboden voor samenwerking en inspiratie. Deze interne bijeenkomst, bedoeld voor TTO-personeel en onderzoeksgroepen van IOF aan de vijf Vlaamse universiteiten, stond in het teken van het thema 'Innovatie & Impact: Uitdagingen in een snel veranderende wereld.' Gehost door VUB TechTransfer, vond het evenement plaats in het prachtige Maison de la Poste op de site van Tour & Taxis in Brussel.

Ons doel is niet alleen om kennis te delen, maar ook om onze collega's te inspireren en voortdurende verbetering in ons werk te bevorderen. Via dit jaarlijkse evenement streven we ernaar een samenwerkingsomgeving te creëren die onze gezamenlijke inspanningen voor innovatie en impact optimaliseert. De dag begon met inspirerende inzichten van keynote-spreker Jonathan Holslag, die inging op de complexe verbanden tussen geopolitiek, economie en het domein van technologietransfer en innovatie. Na deze keynote vond een levendig paneldebat plaats, waarin de genuanceerde implicaties van geopolitieke impact werden onderzocht. Diverse perspectieven werden gedeeld door sprekers zoals Jelle Hoedemaekers van AGORIA, gericht op AI en digitalisering; Cathy Macharis van de VUB, die zich verdiepte in duurzaamheid; Jurgen Joossens, directeur van het Valorisation and Techtransfer office aan de UAntwerpen; Ann Van Gysel van MEDVIA, die inzichten bood uit de gezondheidstechnologie- en biotechnologiesector; Ingrid Lieten van Verso, die het licht liet schijnen op de sociale sector; en Alexander Mattelaer van de VUB, die defensiestrategieën besprak.

Na een heerlijke lunch namen deelnemers deel aan drie parallelle breakout-sessies, elk gericht op verschillende onderwerpen. Deze omvatten een sessie over Sociale Innovatie onder leiding van Ingrid Lieten van Verso, een verkenning van Ethiek in AI en de AI Act gefaciliteerd door Rob Heyman van de VUB, en een discussie over Dual Use onder leiding van John Pearson van het Vlaams Vredesinstituut. De dag werd afgesloten met een praktijksessie over AI Webtools, deskundig begeleid door Mathias Vermeulen, waarbij deelnemers een praktische kijk kregen op de toepassingen van kunstmatige intelligentie. Het evenement eindigde met een netwerk drink waar deelnemers konden nakaarten.

Deze artikels al gelezen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe technologieën