Duik in de wereld van voeding en landbouw, waar de toekomst van duurzaamheid, gezondheid en voedselinnovatie samenkomt. Verken de laatste trends en ontwikkelingen die deze vitale sectoren transformeren.
Het LFCB onderzoekt graanbestanddelen (bijv. tarwe, gerst, maïs, rogge, rijst) en pseudograanbestanddelen (bijv. zetmeel, eiwitten, niet-zetmeelpolysachariden, mineralen en lipiden) en enzymen en chemische agentia die graanbestanddelen beïnvloeden. We bestuderen ook glutenvrije en fodmapvrije systemen, eiwitbronnen die naast granen voorkomen in gewone voedingsmiddelen (bijv. ei, soja, wei) en de functionaliteit van gist en metabolieten van gist bij de productie van gefermenteerde graanproducten. We integreren de gegenereerde kennis om de functionaliteit van verschillende voedselbestanddelen in diverse biotechnologische processen te begrijpen en de impact van granen op de gezondheid te benutten.
Het onderzoek van het Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie (CLMT) is gericht op het fundamenteel begrijpen van bestanddelen, micro-organismen en processen die relevant zijn voor de biologische en biochemische industrie in het algemeen en de voedingsmiddelenindustrie in het bijzonder. Deze fundamentele inzichten worden toegepast voor het ontwerp van voedingsproducten en procesinnovatie, met een focus op de productie van veilige, duurzame, hoogwaardige en gezonde voedingsproducten.
De missie van de MeBioS Postharvest Groep is om de houdbaarheid en kwaliteit van vers fruit en groenten te verbeteren door middel van geavanceerde technische concepten, geschikte bewaartechnologieën en procedures voor ketenbeheer.
Het Leuven Institute for Beer Research (LIBR) wil de transfer van innovatieve technologieën in het domein van bier- en drankproducten die voortvloeien uit multidisciplinair onderzoek naar een praktische en/of industriële toepassing, vergemakkelijken. We bieden een multidisciplinaire omgeving voor onderzoek en ontwikkeling gericht op technologieën met praktische toepassingen in de bier- en drankenindustrie en directe toegang tot topexperts voor innovatie en ondersteuning.
Het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica (CMPG) is actief op verschillende gebieden, waaronder microbiële evolutie en ecologie, nuttige en pathogene microbe-gastheer interacties, antimicrobiële stoffen, probiotica, biofilms, fermentatie en biobrandstoffen, plantenbescherming en embryogenese. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende modelsystemen van bacteriën, gist, menselijke cellen, planten, muizen, wormen en insecten en er worden wetenschappelijke benaderingen gecombineerd op het gebied van moleculaire biologie, genetica, genomica, synthetische biologie, systeembiologie en wiskundige modellering.
De onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie (IMDO) heeft een grote expertise opgebouwd in de studie van het geheel van microbiële factoren die de (gefermenteerde) voedselkwaliteit beïnvloeden, in het bijzonder met betrekking tot functionele startculturen om voedselfermentatieprocessen te sturen, en darmgezondheid.
Het Centrum voor Milieuwetenschappen (CMK) van Universiteit Hasselt richt zich op problemen rond milieustress in het algemeen, en meer specifiek op de effecten op organismen, bodem-, water- en luchtverontreiniging. Door de jaren heeft CMK academisch leiderschap ontwikkeld in twee aanvullende onderzoekslijnen: duurzame, schone technologieën, en biodiversiteit, ecosysteemdiensten en klimaatverandering.
Het Centrum voor Milieuwetenschappen (CMK) van de Universiteit Hasselt richt zich op problemen rond milieustress in het algemeen, en meer specifiek op de effecten op organismen, bodem-, water- en luchtverontreiniging. Door de jaren heeft CMK academisch leiderschap ontwikkeld in twee aanvullende onderzoekslijnen: duurzame, schone technologieën, en biodiversiteit, ecosysteemdiensten en klimaatverandering.
Het multidisciplinaire consortium EoW - End-of-Waste aan de AUGent (Associatie Universiteit Gent) brengt 35+ onderzoeksgroepen samen binnen het domein van de circulaire bioeconomie, met als doel biomassa en organische nevenstromen te transformeren in waardevolle grondstoffen en biogebaseerde toepassingen via publiek-private samenwerkingen in de (dieren-)voeding, waterzuivering, (agro-)chemie, materialen en energie.
BLUEGent is het business development centrum van de Universiteit Gent dat het domein Aquacultuur en Blue Life Sciences bestrijkt. Wij bieden topexpertise en geavanceerde apparatuur voor analyses, wetenschappelijk of zakelijk advies. BLUEGent is één van ‘s werelds toonaangevende onderzoekspartners op het gebied van Aquacultuur en Blue Life Sciences. Het biedt topexpertise en geavanceerde apparatuur voor analyses, wetenschappelijk en zakelijk advies. BLUEGent groepeert meer dan 400 topwetenschappers om het voortouw te nemen op het gebied van: Blauw toerisme en gezondheid, kustbeheer, gezonde oceanen, mariene hulpbronnen en bioprospectie, multifunctioneel gebruik van de mariene ruimte en duurzame zeevruchten.